Torcik żurawinowy

Składniki
1. Biszkopt ciemny Completo Cacao
- Mix Completo Cacao Master Martini 0.250 kg
- Olej 0.094 kg
- Woda 0.094 kg
- Jaja 0.020 kg
2. Blat Camargo
- Mix Fiorfiore Camargo Master Martini 0.250 kg
- Jaja 0.125 kg
- Woda 0.050 kg
3. Chrupiący spód
- Cara Crakine Barry Callebaut 0.100 kg
- Prail Passion Barry Callebaut 0.120 kg
- Czekolada mleczna 823 Barry Callebaut 0.080 kg
- Olej 0.080 kg
- Przyprawy kg
4. Mus mascarpone i żurawina
- Śmietana 34% 0.500 kg
- Fond mascarpone & żurawina Dawn 0.125 kg
- Woda 0.100 kg
5. Poncz
- Woda 0.100 kg
- Cukier 0.050 kg
- Cytryna kg
- Spirytus kg
6. Polewa
- Polewa Caravella Cover White Master Martini 0.200 kg
- Olej 0.050 kg
7. Przełożenie i wykończenie ciasta
- Delifruit żurawina Dawn 0.200 kg
Wykonanie
Biszkopt ciemny Completo Cacao:


Propozycja na formę 20x30 cm - 2 biszkopty. Wszystkie surowce mieszać 5 min. na średnich obrotach z maszyny. Wypiekać w temp. 170-180 stopni przez ok. 25 minut.
Blat Camargo:


(propozycja na formę 20 x 30 cm - 2 biszkopty). Wszystkie surowce ubijać przez 10 minut na średnich obrotach. Piec ok. 25-30 minut w temp. 170-180 stopni.
Chrupiący spód:
Olej podgrzać do temp. 60-70 st. Do oleju dodawać kolejno Cara Crakine, Prail Passion i rozpuszczoną czekoladę. Można dodać cynamon lub przyprawę piernikową.
Mus mascarpone i żurawina:
Ubić śmietanę. W osobnym naczyniu połączyć fond z wodą. Następnie dodać całą śmietanę i wymieszać.
Poncz:
Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Po wystygnięciu dodać spirytus.
Polewa:
W płaszczu wodnym podgrzać polewę max. do 50 st.Celsjusza. Połączyć z olejem i wymieszać.
Przełożenie i wykończenie ciasta:
Do ramki 20 x 30 cm i wys. 6 cm lub 2 rantów o średnicy 18 cm i wys. 6 cm włożyć ciemny blat Completo Cacao. Dolny blat nakropić delikatnie ponczem. Na tak przygotowany biszkopt wylać chrupką masę i schłodzić. Następnie, na zestaloną masę wyłożyć połowę musu żurawinowego, wyrównać i nałożyć biały blat Camargo. Nasączyć ponczem i przesmarować Delifruitem żurwinowym. Ponownie nałożyć pozostałą część musu. Ciasto przymrozić i oblać polewą.
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".