Wielkanocny Mazurek

Składniki
1. Ciasto kruche
- Mąka 1.700 kg
- Miód sztuczny Prospona 0.300 kg
- Masło 0.200 kg
- Margaryna 70% 0.200 kg
- Cukier puder 0.500 kg
- Jaja płynne 0.370 kg
- Proszek do pieczenia 0.040 kg
- Śmietana 33% 0.040 kg
2. Krem grysikowy i wykonanie całości
- Mleko 1.250 kg
- Grysik 0.180 kg
- Żółtka - 5 szt. kg
- Cukier puder 0.500 kg
- Margaryna 0.200 kg
- Masło 0.170 kg
- Olejek arakowy 0.002 kg
Wykonanie
Ciasto kruche:


Składniki na ciasto kruche zagniatać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto schłodzić ( proces ten ułatwi elastyczne wałkowanie ciasta ). Zagotować grysik. Do gorącego mleka wsypać grysik mieszając intensywnie i całość zagotować. Podczas chłodzenia masy grysikowej przy temp. 7o st. C należy stopniowo dodawać żółtka i dokładnie mieszać. Tak przygotowaną masę zostawić do ostygnięcia. Ciasto kruche podzielić na trzy równe części. Wywałkować na trzy blaty 60x40 i wypiec. Temp. wypieku: 180 st. C. Czas wypieku: 10-15 min.
Krem grysikowy i wykonanie całości:
Spienić masło i margarynę dodając cukier puder, olejek arakowy i stopniowo zimną masę grysikową. Gotowym kremem przełożyć kolejno blaty kruche. Korzystnie jest gotowe ciasto przykryć folią i zostawić na kilka godzin w temp. 4 st. C. Ciasto można kroić na prostokąty o wymiarach 12 x 20 cm, a następnie pokryć każdy pomadą i dekorować w dowolny sposób.
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".