Zapraszamy do naszego sklepu online
EN
+48 32 30 19 100
Wspólnie tworzymy rozwój

Ciasto czekoladowe

Składniki

1. Ciasto czekoladowe (baza)

  • Mix ciasto czekoladowe Bakels 0.340 kg
  • Jaja 0.130 kg
  • Olej 0.120 kg
  • Woda 0.100 kg

2. Warstwa Chocolate Mix

  • Chocolate Mix Bakels 0.250 kg
  • Masło 0.175 kg
  • Spirytus 0.015 kg
  • Woda 0.015 kg

3. Warstwa truflowo-krokantowa

  • Trufla krokantowa Bakels 0.100 kg
  • Cara Crakine Barry Callebaut 0.050 kg

4. Mus karmel z migdałem

  • Śmietana 34% 0.350 kg
  • Woda 0.080 kg
  • Alaska karmel z migdałem Martin Braun 0.070 kg

5. Dekoracja

  • Diament karmelowy Bakels 0.100 kg
  • Diament zloty Bakels 0.050 kg

Wykonanie

1

Ciasto czekoladowe (baza):

35-40min 170-180o

Wszystkie składniki wymieszać przez 1-2 minuty na wolnych obrotach. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok.35-40 minut.

2

Warstwa Chocolate Mix:

Miękkie masło połączyć z Chocolate Mix, spirytusem i wodą. Dokładnie wymieszać i wysmarować na pierwszej warstwie ciasta. Następnie przykryć kolejnym blatem ciasta czekoladowego.

3

Warstwa truflowo-krokantowa:

Podgrzać truflę krokantową, dodać Cara Crakine i wymieszać. Wysmarować wierzchni blat ciasta czekoladowego.

4

Mus karmel z migdałem:

Śmietanę ubić. Stabilizator Alaska połączyć z wodą. Dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać i rozsmarować warstwę truflową.

5

Dekoracja:

Wymieszać Diament karmelowy ze złotym. Wylać na przymrożone ciasto i rozsmarować.

6

Wykonanie całości:

Do ramki 20x30 cm i wys. 6 cm  lub 2 rantów o średnicy 18 cm wyłożyć ciasto czekoladowe. Przygotować masę na Chocolate Mix, rozsmarować ją na cieście. Zaraz przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego i dobrze przycisnąć. Przygotować masę truflowo-krokantową i rozsmarować jako kolejną warstwę ciasta. Całość schłodzić do czasu zestalenia warstwy truflowej. Przygotować mus karmel z migdałem, nałożyć i wyrównać na ciastku. Całość zmrozić i kolejno oblewać Diamentem karmelowym i złotym.

Kalkulator

Aby dokonać przykładowej kalkulacji, proszę wprowadzić wartość w polu "waga docelowa" w kilogramach, następnie kliknąć pole "Przelicz", znajdujące się pod recepturą.
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".
kg ostatecznego produktu.

Jeśli chcesz otrzymać inną wagę, wpisz ją i kliknij „przelicz”.

*Kalkulator nie uwzględnia strat

Składnik Waga wg receptury (kg) Waga docelowa (kg) Cena za kg Wartość
Mix ciasto czekoladowe Bakels
Jaja
Olej
Woda
Chocolate Mix Bakels
Masło
Spirytus
Trufla krokantowa Bakels
Cara Crakine Barry Callebaut
Śmietana 34%
Alaska karmel z migdałem Martin Braun
Diament karmelowy Bakels
Diament zloty Bakels
reset
Cena za kg: Przelicz
Cena za sztukę: Przelicz
© 2008-2025 - Polmarkus Sp. z o.o. realizacja PIDI