Ciasto czekoladowe

Składniki
1. Ciasto czekoladowe (baza)
- Mix ciasto czekoladowe Bakels 0.340 kg
- Jaja 0.130 kg
- Olej 0.120 kg
- Woda 0.100 kg
2. Warstwa Chocolate Mix
- Chocolate Mix Bakels 0.250 kg
- Masło 0.175 kg
- Spirytus 0.015 kg
- Woda 0.015 kg
3. Warstwa truflowo-krokantowa
- Trufla krokantowa Bakels 0.100 kg
- Cara Crakine Barry Callebaut 0.050 kg
4. Mus karmel z migdałem
- Śmietana 34% 0.350 kg
- Woda 0.080 kg
- Alaska karmel z migdałem Martin Braun 0.070 kg
5. Dekoracja
- Diament karmelowy Bakels 0.100 kg
- Diament zloty Bakels 0.050 kg
Wykonanie
Ciasto czekoladowe (baza):


Wszystkie składniki wymieszać przez 1-2 minuty na wolnych obrotach. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok.35-40 minut.
Warstwa Chocolate Mix:
Miękkie masło połączyć z Chocolate Mix, spirytusem i wodą. Dokładnie wymieszać i wysmarować na pierwszej warstwie ciasta. Następnie przykryć kolejnym blatem ciasta czekoladowego.
Warstwa truflowo-krokantowa:
Podgrzać truflę krokantową, dodać Cara Crakine i wymieszać. Wysmarować wierzchni blat ciasta czekoladowego.
Mus karmel z migdałem:
Śmietanę ubić. Stabilizator Alaska połączyć z wodą. Dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać i rozsmarować warstwę truflową.
Dekoracja:
Wymieszać Diament karmelowy ze złotym. Wylać na przymrożone ciasto i rozsmarować.
Wykonanie całości:
Do ramki 20x30 cm i wys. 6 cm lub 2 rantów o średnicy 18 cm wyłożyć ciasto czekoladowe. Przygotować masę na Chocolate Mix, rozsmarować ją na cieście. Zaraz przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego i dobrze przycisnąć. Przygotować masę truflowo-krokantową i rozsmarować jako kolejną warstwę ciasta. Całość schłodzić do czasu zestalenia warstwy truflowej. Przygotować mus karmel z migdałem, nałożyć i wyrównać na ciastku. Całość zmrozić i kolejno oblewać Diamentem karmelowym i złotym.
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".