Relacja z Luca Bernardini Demo
W dniach 8-9 czerwca w siedzibie naszej firmy w Pyskowicach odbywało się szkolenie z zastosowania from silikonowych marki Silikomart.
Szkolenie poprowadził ambasador marki i trener cukiernictwa w Hangar78 Luca Bernardini.
Prezentacja skierowana była do cukierników, którzy pragną zgłębić tajniki przygotowania monoporcji, pracy z czekoladą i tworzenia ciast o nietypowym kształcie. Szkolenie miało również na celu przybliżenie zastosowania różnych rodzajów form. Oferta marki Silikomart podzielona jest na produkty wykonane z 3 podstawowych materiałów. Pierwszy i najbardziej znany to silikon, który nadaje się zarówno do kreacji pieczonych, jak i mrożonych. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że wykorzystywany w formach silikon Platinum ma także zastosowanie w medycynie estetycznej i jest w pełni bezpieczny dla zdrowia. Jest to surowiec o udowodnionej, najwyższej na świecie jakości, niezniszczalny, odporny na zagniecenia i uderzenia, łatwy w czyszczeniu, zaprojektowany na minimum 3000 wypieków. Materiał Tplus+ został stworzony do zastosowania w piecach i piekarnikach, wytrzymuje temperatury do 180oC i pozwala na uzyskanie doskonałego odwzorowania kształtu w produkcie finalnym. Ostatni z prezentowanych – Tritan charakteryzuje się ekstremalną trwałością, jest odporny na uderzenia, wgniecenia i zarysowania i został stworzony do pracy z czekoladą.
Marka Silikomart zatrudnia 4 projektantów kreatywnych i 6 technicznych, którzy sami tworzą wzory i materiały do produkcji form. Dlatego każdy z produktów opuszczających fabrykę w Wenecji jest w pełni unikatowy i co równie ważne – przetestowany w prywatnym laboratorium. Silikomart od lat podejmuje też współpracę ze światowej sławy cukiernikami i szefami kuchni, którzy zostają ambasadorami marki, wykorzystującymi formy w codziennej pracy. Każde opakowanie z formą posiada kod QR kierujący do unikatowej receptury z wykorzystaniem produktu.
Oferta produktowa Silikomart zaspokoi potrzeby wszystkich – profesjonalnych szefów kuchni, mistrzów cukiernictwa, drobnych rzemieślników i amatorów lubiących poszaleć cukierniczo w zaciszu własnego domu.
Poniżej przedstawiamy krótką relację zdjęciową ze szkolenia: