Zapraszamy do naszego sklepu online
EN
+48 32 30 19 100
Wspólnie tworzymy rozwój

Relacja z Luca Bernardini Demo

W dniach 8-9 czerwca w siedzibie naszej firmy w Pyskowicach odbywało się szkolenie z zastosowania from silikonowych marki Silikomart.

Szkolenie poprowadził ambasador marki i trener cukiernictwa w Hangar78 Luca Bernardini.

Prezentacja skierowana była do cukierników, którzy pragną zgłębić tajniki przygotowania monoporcji, pracy z czekoladą i tworzenia ciast o nietypowym kształcie. Szkolenie miało również na celu przybliżenie zastosowania różnych rodzajów form. Oferta marki Silikomart podzielona jest na produkty wykonane z 3 podstawowych materiałów. Pierwszy i najbardziej znany to silikon, który nadaje się zarówno do kreacji pieczonych, jak i mrożonych. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że wykorzystywany w formach silikon Platinum ma także zastosowanie w medycynie estetycznej i jest w pełni bezpieczny dla zdrowia. Jest to surowiec o udowodnionej, najwyższej na świecie jakości, niezniszczalny, odporny na zagniecenia i uderzenia, łatwy w czyszczeniu, zaprojektowany na minimum 3000 wypieków. Materiał Tplus+ został stworzony do zastosowania w piecach i piekarnikach, wytrzymuje temperatury do 180oC i pozwala na uzyskanie doskonałego odwzorowania kształtu w produkcie finalnym. Ostatni z prezentowanych – Tritan charakteryzuje się ekstremalną trwałością, jest odporny na uderzenia, wgniecenia i zarysowania i został stworzony do pracy z czekoladą.

Marka Silikomart zatrudnia 4 projektantów kreatywnych i 6 technicznych, którzy sami tworzą wzory i materiały do produkcji form. Dlatego każdy z produktów opuszczających fabrykę w Wenecji jest w pełni unikatowy i co równie ważne – przetestowany w prywatnym laboratorium. Silikomart od lat podejmuje też współpracę ze światowej sławy cukiernikami i szefami kuchni, którzy zostają ambasadorami marki, wykorzystującymi formy w codziennej pracy. Każde opakowanie z formą posiada kod QR kierujący do unikatowej receptury z wykorzystaniem produktu.

Oferta produktowa Silikomart zaspokoi potrzeby wszystkich – profesjonalnych szefów kuchni, mistrzów cukiernictwa, drobnych rzemieślników i amatorów lubiących poszaleć cukierniczo w zaciszu własnego domu.

Poniżej przedstawiamy krótką relację zdjęciową ze szkolenia:

Podczas szkolenia prezentowane były trzy rodzaje form – z silikonu, Tritanu (do czekolady) i materiały Tplus+ do zastosowania w kreacjach pieczonych i mrożonych.

Formy Tritanowe są doskonale przeźroczyste, dlatego dokładnie widać czy równomiernie natryskujemy je masłem kakaowym lub barwnikiem.

Formy Tritanowe są ekstremalnie trwałe, odporne na uderzenia, wgniecenia i zarysowania. Nie zawierają niebezpiecznych dla zdrowia BPA (bisfenoli).

Formy Tplus+ mają szerokie zastosowanie – nadają się zarówno do kreacji pieczonych, jak i mrożonych. Wytrzymują temperatury do 180 stopni C i dzięki nieprzywierającym właściwościom pozwalają na doskonałe odwzorowanie kształtu w produkcie finalnym.

Proezentowany deser wykonany został z użyciem formy silikonowej Crown, którą znajdziecie tutaj. Wykorzystywany do produkcji form silikon Platinum ma zastosowanie w medycynie estetycznej i jest w pełni bezpieczny dla zdrowia. Ma doskonałe właściwości i jest niezwykle trwały i łatwy w przechowywaniu.

Kwiaty jadalne są zawsze dobrym sposobem na eleganckie wykończenie deseru…

 

….podobnie jak jadalne złoto albo jego tańszy odpowiednik – imitacja złota w płatkach.

© 2008-2024 - Polmarkus Sp. z o.o. realizacja PIDI

Chcę zapisać się na warsztaty

Zapis nie jest równoznaczny z udziałem w warsztatach, skontaktujemy się z Tobą celem ustalenia szczegółów i dogodnej dla Ciebie formy płatności.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Polmarkus Sp. z o.o. z siedzibą w 44-120 Pyskowice,, ul. Wyszyńskiego 62 NIP 9691285173