Zapraszamy do naszego sklepu online
EN
+48 32 30 19 100
Wspólnie tworzymy rozwój

Szkolenie Klientów w firmie TELME

W dniach 08-10.06.2014 firma Polmarkus wraz z firmą TELME Włochy przygotowała dla klientów szkolenie technologiczne z wykorzystaniem urządzenia wielofunkcyjnego RIBOT – 1000 receptur.

Pierwszego dnia wizyty w miejscowości Codogno właściciel firmy Vittorio Bartman osobiście poprowadził wykład na temat podstaw produkcji lodów rzemieślniczych z wykorzystaniem urządzenia RIBOT.

Uczestnicy szkolenia na podstawie uzyskanej wiedzy zbilansowali a następnie wyprodukowali mieszankę lodową. Szczególną uwagę  uczestników szkolenia przykuł uwagę proces produkcji lodów Stracialella. Dzięki produkcji w pionowym cylindrze frezera RIBOT, możliwe było zatrzymanie urządzenia, a następnie dozowanie płynnej czekolady i uruchomienie urządzenia po całkowitym stężeniu czekolady. Uzyskany efekt zaskoczył pozytywnie wszystkich uczestników szkolenia, gdyż uzyskano śnieżno białe lody z ciemno – brązowymi elementami czekolady.

W drugim dniu szkolenia zaprezentowano możliwości produkcyjne urządzenia z zakresu produkcji cukierniczej. Razem  z naszymi klientami wyprodukowaliśmy:  masę cukrową, tiramisu, lody zabajone, kremy nutella i nugat, galaretkę, bezę, makaroniki, mus czekoladowy ciasto parzone, owoce w żelu, budyń, krem jajeczny, toping czekoladowy, ciasto kruche, ciasto brzydkie i dobre oraz cantucci – włoskie ciasteczka.

Duże zainteresowanie klientów wzbudziła dodatkowa cecha, jaką posiada urządzenie RIBOT  – 500 obrotów/min. Funkcja ta umożliwia szatkowanie oraz ubijanie surowców z wykorzystaniem rózg,  co pozwoliło wyprodukować krem nutella z rozdrobnionymi orzechami  oraz  napowietrzenie masy bezowej.

Wykorzystując możliwości produkcyjne urządzenia RIBOT uczestnicy szkolenia codziennie  mogli sobie przygotować  lunch. Na ich stole zagościło: risotto z ośmiorniczkami,  makaron z warzywami gotowanymi na parze, zapiekanka z tuńczykiem, tortilla z warzywami. Jak można zauważyć branża cukiernicza  coraz bardziej rozwija się również w kierunku gastronomicznym.

Zdaniem uczestników kluczowymi korzyściami urządzenia RIBOT są:

  • możliwość produkcji lodów rzemieślniczych i produktów cukierniczych w jednym urządzeniu,
  • efektywność i powtarzalność produkcji,
  • możliwość szatkowania i napowietrzania,
  • intuicyjna obsługa urządzenia.

Podczas wizyty goście z Polski poznali również dostępne w ofercie TELME: ubijaczki do bitej śmietany, klasyczne pasteryzatory do kremów, frezery i pasteryzatory lodowe.

Pod koniec szkolenia klienci mogli przeprowadzić test porównawczy przy produkcji budyniu na urządzeniach: RIBOT i TERMO CREMA. Wynik zaskoczył wszystkich RIBOT wykonał cały cykl produkcyjny łącznie ze schłodzeniem w ciągu 58 minut, natomiast TERMO CREMA w ciągu  122 minut.

Więcej informacji na temat urządzenia RIBOT uzyskają Państwo na stronie: www.ribot1000.com

Naszymi gośćmi na szkoleniu RIBOT byli klienci z firm: Cukiernia Staropolska Wojciech Kozłowski, Wypiekania Joanna Strączek, Consonni, Piekarnia Boguszowice  Emilia Kristof Firma Rodzinna, Zakład Piekarniczo – Cukierniczy Janina Bronowska, Piekarnia – Cukiernia – Delikatesy Ryszard Steskal

 

DSC_0989DSC_09872014-06-09 10.16.252014-06-10 16.24.162014-06-09 11.31.59

© 2008-2025 - Polmarkus Sp. z o.o. realizacja PIDI

Chcę zapisać się na warsztaty

Zapis nie jest równoznaczny z udziałem w warsztatach, skontaktujemy się z Tobą celem ustalenia szczegółów i dogodnej dla Ciebie formy płatności.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Polmarkus Sp. z o.o. z siedzibą w 44-120 Pyskowice,, ul. Wyszyńskiego 62 NIP 9691285173