Zapraszamy do naszego sklepu online
EN
+48 32 30 19 100
Wspólnie tworzymy rozwój

Warsztaty czekoladowe

Data 10.04.2013-11.04.2013
Godzina 10:00-16:30

Podczas warsztatów czekoladowych w Akademii Polmarkus duże zainteresowanie wzbudziło przygotowywanie czekoladowych lizaków i wykorzystanie gotowych korpusów.

Nasi klienci poznawali praktyczne aspekty temperowania czekolady. Celem temperowania czekolady jest wstępna krystalizacja masła kakaowego w czekoladzie, co wiąże się z temperaturą procesu dla czekolady. Podczas temperowania masło kakaowe w czekoladzie przybiera stabilną formę krystaliczną. Zapewnia to odpowiednią twardość, siłę kurczenia oraz połysk produktu gotowego po ostygnięciu.

Wstępna krystalizacja jest bardzo prosta, jeżeli dodajemy uprzednio stemperowaną czekoladę do rozpuszczonej czekolady. W tym celu warto zastosować kaletki Callebaut, które zostały już poddane temperowaniu.  Kiedy rozpuszczona czekolada osiągnie temperaturę ok. 40°C, można dodać od 15% do 20% kaletek w temperaturze pokojowej (od 15°C do 20°C). 

W programie warsztatów było również formowanie pralin i wypełnianie je nadzieniem (np. przygotowanym ganaszem).  Ważne jest, upewnić się, że formy mają temperaturę pokojową i podgrzać je lekko opalarką (optymalna temperatura form to od 26°C do 27°C).  Nie można pozwolić, by formy uzyskały temperaturę wyższą niż temperowana czekolada. Wypełniając formy ganaszem, pralinką lub wybranym nadzieniem, należy używać rękawa cukierniczego ze zwykłą końcówką (lub bez końcówki) – wypełniać do 2 mm od brzegu. W przeciwnym wypadku nie będzie można zamknąć formy.

Jak przygotować letni torcik z musem białym jogurtowo-miodowym – kliknij tutaj

© 2008-2024 - Polmarkus Sp. z o.o. realizacja PIDI

Chcę zapisać się na warsztaty

Zapis nie jest równoznaczny z udziałem w warsztatach, skontaktujemy się z Tobą celem ustalenia szczegółów i dogodnej dla Ciebie formy płatności.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Polmarkus Sp. z o.o. z siedzibą w 44-120 Pyskowice,, ul. Wyszyńskiego 62 NIP 9691285173