XI Dni Otwarte – podsumowanie

Podczas XI Dni Otwartych dużym zainteresowaniem cieszyły się przede wszystkim nowości rynkowe wiodących producentów oraz koncepty piekarnicze, cukiernicze i lodowe sygnowane marką Polmarkus.
Technolodzy firmy Polmarkus postawili na w pełni kompleksowe koncepty, co jest możliwe dzięki szerokości asortymentu firmy. Zachwyt wzbudziła witryna cukiernicza, w której wyeksponowano prawdziwe cukiernicze cuda z ciasta parzonego, bezy, również cupcakes oraz makaroniki. Na uznanie zasłużyły także receptury lodowe, w tym lody z dyni pasteryzowanej Prospona z pastą pomarańczą oraz cynamonem, mascarpone z Gelatin Glasse Elenka, tort szwarcwaldzki. Strzałem w dziesiątkę było również semifreddo w najróżniejszych postaciach: na patyku, jako deserki czy torciki. W ramach konceptów piekarniczych Polmarkus przedstawił produkty oparte na Panefitach: chleb żytni z morelą, chleb żytni z orzechem laskowym, chleb żytni z żurawiną, chleb słonecznikowymi z orzechem włoskim i razowy ze śliwką. Nowością spod znaku Suprima jest Lascar – dodatek wypiekowy przeznaczony do wypieku bułek i drobnego pieczywa wyrabianego z jasnych mąk pszennych o kontrolowanym procesie fermentacji i odroczonym wypieku.
Nasi wystawcy postawili na jesienne nowości. Moll Marzipan (Niemcy) zachwycił dekoracjami z marcepanu, a jego receptury m.in. na stollę bożonarodzeniową przydadzą się już wkrótce. Zapraszamy do receptur Akademii Polmarkus. Firma Dawn Foods promowała m.in. Ciasto marchewkowe, które bardzo przypadło do gustu klientom. Unifet postawił na margarynę Primera Puff Pastry Plates Soft 80%, przeznaczoną do produkcji ciast listkujących (francuskich i półfrancuskich), nadającą się do obróbki ręcznej i mechanicznej. Nowość firmy Komplet – Chleb Książęcy – prezentowany już wcześniej m.in. na targach Bakepol, zdobył uznanie za to, że odpowiednio dobrane składniki gwarantują udane pieczywo, a plastyczne ciasto nadaje się do obróbki maszynowej. Jednym z hitów nadchodzącego sezonu będzie mieszanka firmy Credin – Czystoziarnisty Whole&Pure, produkt w 100% naturalny bez dodatków technologicznych, bez mąki, bez drożdży, wolny od GMO. Przed nadchodzącym Świętem Niepodległości i rogalami św. Marcina, idealna będzie masa z białego maku Prospony, delikatna w smaku i gotowa do użycia. Również Pasta Żyrafa Bakels jest dobrym sposobem zarówno na podniesienie walorów estetycznych standardowego pieczywa, jak i na urozmaicenie oferowanego asortymentu.